Pratite nas:

Kako ću shvatiti i „čuti“ šta moja beba želi reći bez plača i obostrane frustracije? Kako ću pomoći svojoj bebi da se razvija i da iskoristi svoje potencijale? Imao sam još mnogo sličnih pitanja kada se rodila moja mala djevojčica. Budući da sam psiholog i da me dječija razvojna psihologija zanima, ponovio sam gradivo koje sam nekada učio, ali sam mnogo i istraživao. Imao sam planove kako da joj čitam knjige kad malo poraste, kako ćemo ići na planinu, u kino, u pozorište, na koncerte... ali to sve treba da čeka. Moralo je postojati nešto što će biti naše zajedničko i u čemu možemo uživati dok je vrlo, vrlo mala. Tako sam na internetu pronašao tekstove o znakovnom jeziku za bebe i obzirom da sam imao interes za znakovni jezik istražio sam malo podrobnije cijelu ideju. Svidjelo mi se ono što sam naučio o tome i riješio sam da postanem certificirani instruktor znakovnog jezika za bebe kako bih sa svojom malom djevojčicom mogao „razgovarati“ i razumjeti poruke koje nisam bio u stanju ispravno tumačiti. Kada sam krenuo u avanturu učenja znakovnog jezika nisam ni sanjao kakav će to biti preokret u našem životu.

Emocija koja je obojila jutro u kojem je Mia Miko, moja mala djevojčica, po prvi put pokazala prvi znak, za mlijeko, može se nazvati istinskom radošću. Ispružila je ručicu kroz rešetke kreveca, skupljala prste ruke i širila ih. Trebalo mi je desetak sekundi da shvatim da zaista pokazuje znak za mlijeko i da želi da doji. To je bio prvi put da je moja djevojčica inicirala komunikaciju koju sam zaista shvatio kako je i trebalo i rekla što želi i nije odustajala. Poslije toga sve je krenulo naprijed. Naučila je znak za svjetlo, loptu, jesti, piti i tako redom. Danas, godinu poslije prvog znaka mala Mia Miko je prava brbljivica sa zadivljujućim rječnikom.

Razvoj znakovnog jezika za bebe, program Baby Signs®, počeo je prije trideset godina u Americi, i najveći doprinos su mu dale dr. Linda Acredolo i dr. Susan Goodwin, profesorice psihologije na kalifornijskom univerzitetu Davis. U zadnjih desetak godina doživio je pravi procvat u svijetu. Za mene najvažnija prednost, i čak kad bih porekao sve ostale, za korištenje Baby Signs® Programa jeste povezanost sa djetetom. Ona iskrena radost koju sam osjetio kada je malena prvi put znakovala 'mlijeko' je u mom mozgu uzbudila onaj centar koji mi je rekao da je zagrlim, poljubim, pogledam u oči, nasmijem joj se, nazovem je svojom 'dušom'.... eto to je za mene najvažnija korist znakovnog jezika za bebe. Roditelji nedvojbeno pamte cijelog života prve glasove, riječi, rečenice svoje djece. Radost otkrivanja bogatog dječijeg svijeta znakovni jezik nam je omogućio daleko ranije i podario mjesece uživanja i razumijevanja, počevši od trenutka kad je malena prvi put znakovala „mlijeko“.

Želite li i vi postati dio Baby Signs® obitelji potražite na ovim internetskim stranicama obavijesti o radionicama i dostupnim materijalima.

Također upamtite, pomažući svojem djetetu naučiti pokazivati znakove prije nego progovori, dajete mu dar koji će trajati cijeli život. Omogućavajući svome djetetu da se poveže s onima koje voli, da izrazi svoje osjećaje na koristan način, i da izgradi osjećaj sposobnosti i vrijednosti, znakovi pomažu pri izgradnji temelja koji će vaše dijete učiniti jačim i bolje će se znati nositi s izazovima koji ga čekaju.

Istovremeno darujete i sebe. Sposobnost vašeg djeteta da dijeli svoj svijet s vama pokazivanjem znakova urodit će istinski zadivljujućim trenucima dok s oduševljenjem netremice gledate u djetetov um kroz čaroban prozor koji vam znakovanje omogućava.

Pridružite se! Znakujte s nama!

 

Samir Omerović

psiholog, Certificirani instruktor Baby Signs® Programa