Pratite nas:

Baby Signs® Program uči djecu jednostavne i lako primjenjive znakove koji im omogućuju da komuniciraju sa roditeljima i drugim osobama koje se brinu za njih. To su pojedinačni znakovi koje djeca uče da predstavljaju pojedinačne riječi, jednostavne pojmove poput ˝mačka˝,˝ja sam gladan˝ ili ˝to je dovoljno˝.
Upotreba znakova kod djece, prije nego progovore, nije ništa novo. Većina djece nauči mahati ručicom pa-pa ili klimati glavom za odobravanje. To su često prvi znakovi koje djeca prirodno nauče. Baby Signs® je Program koji pomaže djeci naučiti mnogo više znakova kako bi se lakše sporazumijevali.
Djeca imaju prirodnu želju za komuniciranjem sa svojom okolinom, a posebno nakon što otkriju alat kojim će to moći raditi sa lakoćom. Istraživanja su pokazala da djeca koja se koriste znakovima češće ˝razgovaraju˝ sa roditeljima u odnosu na djecu koja ne koriste znakove. Sposobnost komunikacije također pomaže rastu samopoštovanja i lakše uspostave kontakta sa okolinom.
Kada bebe počnu koristiti znakovni jezik, roditelji su često iznenađeni koliko je pametno njihovo dijete. Postaju svjesni koliko dijete želi s njima zaista ˝razgovarati˝. Ova rana komunikacija između djece i njihovih roditelja osnažuju njihov odnos i doprinosi razvoju djeteta.
Djeca koja koriste znakove mogu nam reći šta im je potrebno, šta osjećaju, a najfascinantnija je činjenica da to čine prije nego mogu govoriti. Osim toga znakovni jezik pruža djeci dobar osjećaj o sebi samima. Nauče da, iako su mali, nisu bespomoćni. Također nauče da je komunikacija osnova za stvaranje veze ljubavi i poštovanja. Učenje znakova je, priznat ćete, učinkovitiji i zabavniji način komuniciranja od suza.
Da, Baby Signs® Program razvile su dr. Acredolo i dr. Goodwyn, stručnjakinje za razvoj djeteta, koje objavljuju mnoge studije o toj temi, a izdale su i nekoliko uspješnih knjiga:
  • Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk (Znakovni jezik za bebe: Kako razgovarati s vašim djetetom prije nego ono može govoriti)
  • Baby Minds: Brain-Building Games Your Baby Will Love (Dječiji umovi: Igre za razvoj uma koje će vaše dijete voljeti)
  • Baby Hearts: A Guide to Giving Your Child an Emotional Head Start (Dječija srca: Vodič za emocionalni razvoj vašeg djeteta)

Sve radionice i proizvodi koji su dostupni sa naše strane na tržištu su stvoreni od strane Baby Signs Incorporated i naše Udruženje je ekskluzivni zastupnik.

Znakove koriste i odrasli i djeca od pamtivijeka. Znate, i bez korištenja riječi, kad netko kaže ˝da˝, ˝ne˝, ˝ne znam˝, ˝lijevo˝, ˝desno˝ i sl. Kada pokušavate komunicirati sa nekim ko ne govori isti jezik koristit ćete se rukama i pokazivat ćete znakove. Djeca kreiraju vlastite znakove i bez da ih posebno podučavamo. Na primjer, mahanje rukama kao krilima da nam kažu da su vidjeli pticu ili disanje s otvorenim ustima i isplaženim jezikom imitirajući psa. Učenje znakovnog jezika samo je još jedan korak u prirodnoj evoluciji komunikacije djece. Neka njihova kreativnost razvija vlastiti karakter, a mi ćemo im pomoći da nauče i druge znakove. Rezultat će biti prekrasna veza koja se stvara između djeteta i roditelja.
Apsolutno ne! Ustvari, u dugogodišnjem istraživanju koje je provelo Sveučilište California otkriveno je upravo suprotno: upotreba znakova olakšava djeci učenje govora. Kada su upoređena djeca koja su se služila znakovima i ona koja nisu otkriveno je da su djeca koja su se služila znakovima neprestano dobivala više bodova na standardiziranim testovima receptivnog razvoja jezika (koliko razumiju) i ekspresivnog razvoja govora (koliko znaju reći/govoriti).
Razvoj mozga
Komunikacija zahtjeva razmišljanje, planiranje i donošenje odluka (npr., ˝Hm, je li to ptica ili patka?˝). Svaka pojedina od ovih aktivnosti stimulira razvoj mozga na važan način koji doprinosi djetetu kod slijedeće akcije. Iz razloga što upotreba znakova omogućava djeci da komuniciraju u vrlo ranoj dobi, Baby Signs® djeca uživaju veliku prednost u razvoju neurološke podloge za jezik.

Baby Signs® djeca ˝upijaju˝ govorni jezik od odraslih
Kada djeca koriste znak kako bi privukla pažnju na stvari, odrasli prirodno odgovaraju sa puno odgovarajućih riječi (npr. ˝O, vidio si macu! To je maca! Ova maca izgleda baš kao naša maca, zar ne!¨). A poznato je da što više govora/riječi dijete čuje, to će brži biti proces usvajanja jezika.

Baby Signs® djeca mogu izabrati temu razgovora
Svi smo primijetili da lakše učimo stvari koje nas zanimaju. Umjesto da slušaju imena za stvari koje njihovi roditelji smatraju važnima, sa znakovima na raspolaganju, djeca mogu usmjeriti pažnju svojih roditelja na objekte koji njih opčinjavaju.

Upotreba Baby Signs® znakova je zabavna!
Kao što je učenje puzanja uzbudljivo i inspiriše bebe da nauče hodati tako i upotreba znakova potiče djetetov apetit za boljim načinima komunikacije. Drugim riječima, motivacija za učenjem govora se zapravo povećava, a ne smanjuje, ako potičete dijete da komunicira znakovima.
Vjerojatno je najčešće postavljano pitanje od strane roditelja ono kada početi sa programom. Tačnije, u kojoj dobi djetetu početi pokazivati znakove? Odgovor je taj da ne postoji „savršeno“ vrijeme za početak. Neki roditelji rano započnu – nakon rođenja ili tokom prvih osam mjeseci. Ti roditelji žele da njihova beba bude što više izložena i znakovima i riječima od samog početka. Oni također žele što ranije steći naviku pokazivanja znakova. Mnogi roditelji odluče čekati trenutak kad im beba navrši 8-12 mjeseci kako bi počeli sa znakovanjem. Prednosti započinjanja tokom ovog razdoblja je taj što su tada bebe bliže trenutku kad i same mogu početi koristiti znakove. Ukoliko želite što ranije vidjeti rezultate, ovo je razdoblje najbolje za vas. Najvažnije je upamtiti ovo: bilo koja beba ili mlađe dijete koje pokazuju spremnost za komunikacijom, ali to ne mogu toliko učinkovito postići riječima, kandidati su za znakovanje, a vi kao roditelj ne biste smjeli pomisliti kako je prerano ili prekasno za početak.
Ukoliko dvije ili više dolje navedenih tačaka opisuje vaše dijete, vrijeme je da počnete sa znakovanjem:

    Pokazuje li vaše dijete prstom na stvari?
    Donosi li vam vaše dijete igračke ili predmete i traži vašu reakciju?
    Je li vaše dijete počelo mahati „pa-pa“?
    Je li vaše dijete počelo kimati glavom za „da“ ili „ne“?
    Je li vaše dijete počelo pokazivati zanimanje za slikovnice?
Zna li vaše dijete nekoliko riječi, ali još uvijek ne može govoriti o mnogim važnim stvarima?
Kako će brzo vaše dijete vama početi pokazivati znakove zavisi ne samo o razvojnoj spremnosti (kao što su prije navedena ponašanja pokazala), već i o:


    Koliko često pokazujete znakove koje ga pokušavate naučiti, i...
    Koliko je vaše dijete zainteresirano za komunikaciju.

Ukoliko ste dosljedni glede pokazivanja znakova, vaše će ih dijete brže naučiti. Ipak, kad su roditelji i dosljedni u tome, djeca ne počnu koristiti znakove dok za to nisu spremna! Kao što je to slučaj sa puzanjem, hodanjem, ili nicanjem zubića, svako dijete ima svoj vlastiti jedinstveni razvojni plan, i to je važno poštivati. Na primjer, neka su djeca više zainteresirana za razvoj motorike nego komunikacije. Mame takve djece često to ovako kažu: „Mojem je djetetu draže penjati se po policama za knjige nego ih čitati!“
Najtipičnija dob za prve znakove je od 10 do 14 mjeseci.

Moje dijete je staro 20 mjeseci i ima priličan broj riječi. Je li kasno za početak?

Čak i djeca sa 50 do 100 riječi imaju poteškoća izgovoriti neke teže riječi (npr. krokodil, nilski konj). Dokle god je to slučaj – bez obzira na djetetovu dob – otkrili smo da je odgovarajući znak više nego dobro došao.

Za što je sve primjerena upotreba znakova?

Neke majke misle da je upotreba znakova isključivo da ih dijete može obavijestiti o onome što želi ili treba. Znakovni jezik, međutim, pruža mnogo više. Tokom cijelog dana djeca su izložena raznim podražajima i iskustvima koja žele podijeliti sa svojim najbližima i znakovni jezik im pruža mogućnost takve komunikacije. Roditelji se često iznenade da njihovo dijete ne počinje sa znakovima kao ˝da˝ ili ˝mlijeko˝ nego sa ˝cipele˝ ili ˝cvijet˝ - jasan dokaz da je njihova komunikacija na višoj razini od one minimalne/osnovne.
Prednost korištenja znakova jest da zaista ne oduzima nikakvo dodatno vrijeme. Jednom kad naučite koristiti se znakovima to će postati dio svakodnevnih aktivnosti bez potrebe za dodatnim alociranjem vremena. Čak, suprotno, uštedjet ćete vrijeme, jer kad dijete može reći što želi sve je lakše. Koliko je vremena potrebno uložiti u učenje znakova? Postoji nekoliko mogućnosti. Možete kupiti i čitati knjige, pronaći informacije na internetu, što može potrajati dosta vremena, a možete i prisustvovati Baby Signs® radionicama za roditelje. Radionica traje dva sata, a naučite sve što vam je potrebno. Već danas se možete prijaviti na jednu od radionica i početi učiti znakovni jezik vašeg djeteta.
Znakovi su dobrodošla pomoć u usklađivanju odnosa između starije i mlađe braće. Često pomaže u prevladavanju osjećaja inferiornosti zbog ¨veće brige˝ roditelja za mlađe dijete. Starije dijete će s lakoćom naučiti znakove i može pomoći u poduci mlađeg brata ili sestre. Dijete će osjetiti ponos i povećat će samopouzdanje.
Dapače! Znakovi će stvoriti svojevrstan most između dvaju jezika. U Americi je vrlo čest slučaj da djeca odrastaju u dvojezičnom domaćinstvu tako da je ova tema bila istraživana. Rezultat je vrlo pozitivan. Znakovi pomažu djeci povezati važnost dvije različite riječi sa jednim značenjem i razumjeti da se isti pojam može izraziti pomoću različitih zvukova (riječi).
Postoje. Od kada su dr. Acredolo i dr. Goodwyn 1982. osmislile znakovni jezik za bebe i u međuvremenu objavile istraživanja o njima, proteklo je gotovo tri desetljeća. Za to vrijeme na svjetskom tržištu izdane su mnoge knjige i materijali o znakovnom jeziku za gluhe bebe. Neki od njih su razvijeni od strane stručnjaka, a neke samo jeftine alternative.

Većina drugih programa temelje se na učenju ¨čistog˝ jezika za gluhe – jezik za gluhe zemlje iz koje dijete potiče. Glavna prednost programa koji se temelji na učenju "čistog" jezika za gluhe jest ta da ukoliko dijete nauči ovaj jezik imat će bogatsvo jednog dodatnog jezika uz svoj maternji.
Nadalje, postoje programi inspirisani Baby Signs® znakovima koji su stvorili stručnjaci za razvoj i odgoj djece, ali također postoje i snalažljive majke koje su samostalno osmislile znakove za svoju djecu.
Razlozi zbog kojih je Baby Signs® Program najbolji znakovni jezik za bebe su sljedeći:

  •     Naučno je dokazana njegova kvaliteta i višestruke koristi za razvoj djeteta,
  •     Stvorio ga je tim priznatih stručnjaka u razvoju djece,
  •     Dovoljno je fleksibilan da zadovolji potrebe svake porodice,
  •     Nudi visoko kvalitetne nastavne materijale za roditelje i njihovu djecu.


U Bosni i Hercegovini Baby Signs® je jedini Program takve vrste.


Veza između Baby Signs® Programa i "pravih" znakovnih jezika!

Od prvog izdanja knjige Baby Signs:"How to talk with your baby before your baby can talk" mnogi ljudi su pitali u kojoj su vezi Baby Signs® Program i američki znakovni jezik (ASL), službeni jezik zajednice gluhih u Americi. Jednostavan odgovor jest da Baby Signs® Program obuhvata znakove iz ASL-a koji su motorički jednostavniji da se bebe njima služe te ih kombinuje sa znakovima koje su bebe i roditelji sami osmislili i za koje smatraju da su im vrlo korisni.

Kada je započelo Baby Signs® Istraživanje, dr. Acredolo i dr. Goodwyn su se bojale da bi roditelji beba koje čuju smatrale da je učenje ASL-a preteško za naučiti svoju bebu u svrhu korištenje u relativno kratkom periodu koji bi ga te bebe koristile, a isključivo kao most prema govoru. Isto tako je vrlo očito da bebe sa svojom ograničenom motorikom nisu u stanju svladati ijedan od složenijih oblika znakova u ASL-u. Kako je za bebe koje čuju znakovni jezik samo most ka govoru cilj je oduvijek bio učiniti ono što je bebama i njihovim roditeljima najlakše. Fokus nikad nije bio na učenju beba koje čuju drugom jeziku već da ih se nauče znakovi kojima bi najlakše mogli izraziti svoje potrebe, misli i osjećaje dok ne ovladaju govorom. Istraživanje je pokazalo da je bebama i roditeljima najlakše naučiti znakove koji uključuju jednostavne geste i kad nalikuju stvarima koje označavaju (npr. prsti na usta za jesti, širom ispužene ruke kao krila aviona i sl.). Svi znakovi u Baby Signs® knjigama i proizvodima, bilo da dolaze iz ASL-a ili ne, izabrani su na osnovu onoga što je najbolje funkcionisalo kod beba i njihovih roditelja.

Prilikom revizije Baby Signs® Rječnika, konsultovani su roditelji kako bi pomogli napraviti listu od 100 znakova koje trebaju njihovim bebama kako bi izrazile svoje potrebe i ono o čemu žele "razgovarati". Koristeći znanje o motoričkom razvoju beba i savjetima kolega pomno su ocijenjene motoričke složenosti ASL znakova. Kao rezultat svega toga Baby Signs® Rječnik sada uključuje mnoge ASL znakove koji izražavaju važnu riječ, a jednostavne su da ih izvedu bebe. U puno slučajeva Baby Signs® Rječnik uključuje nekoliko prijedloga znakova, pa roditelji mogu izabrati onaj koji njima i njihovoj bebi najviše odgovara. Baby Signs® Rječnik sastavni je dio Cjelovitog Startnog Paketa kojeg uključuju Baby Signs® radionice za roditelje.

Bosanskohercegovački znakovni jezik razlikuje se od američkog. Na radionicama za roditelje bit će prezentirani i znakovi bosanskohercegovačkog znakovnog jezika kako bi se roditeljima omogućilo da izaberu iz šire lepeze znakova. Cilj Baby Signs® Programa nije usvajanje znakovnog jezika, koji je vrlo složen jezik i teško ga je naučiti, već uz pomoć izoliranih jednostavnih znakova omogućiti komunikaciju beba koje čuju i njihovih roditelja prije razvoja govora. Znakovni jezik jest jezik kojim komuniciraju gluhe osobe te kao takvog shvaćamo njegovu vrijednost za djecu koja čuju, a koja će komunicirati s gluhim članovima porodice ili prijateljima, te podržavamo njihove roditelje u želji da svoje bebe nauče bosanskohercegovačkog znakovnom jeziku.

Najvažnije od svega jeste da učinite ono što je najjednostavnije i najzabavnije za vašu porodicu. Smisao korištenja Baby Signs® Programa jest komunikacija, razumijevanje i zbližavanje između vas i vaše bebe. U konačnici, koji god znak koristili, njime otvarate svijet svojoj bebi i svijet svoje bebe otvarate sebi.